vrijdag 18 oktober 2013

Post-its in de keuken

We willen in Tenerife graag integreren met de bewoners van het dorp waar we gaan wonen: San Andres. En daarvoor willen we de taal goed spreken. Rond mijn 18e jaar heb ik wel 2 jaar Spaans op school gehad en later nog een halve cursus gevolgd. Mijn man volgde een jaar geleden een ook cursus. Toen was de noodzaak er nog niet om het goed onder de knie te krijgen en het lukte ons dan ook nog niet om een gewoon gesprek te voeren in Spanje.

Nu moeten we wel, willen we wel. Elke maandagavond komt de Spaanse Marga ons les geven. En ze neemt ons mee in de gebruiken van de Spanjaarden. Dat vinden we nog het leukste onderdeel. Zo hoorden we dat de kinderen op school lunchen van 14:00-16:00u en dan eten ze een warme maaltijd, tijdens de siësta wordt vaak niet meer gerust maar gaan mensen zoals eeuwenlang nog wel laat naar bed waardoor de overheid mensen nu stimuleert langere nachten te maken. Tijdens feestjes hoef je alleen de jarige te feliciteren en niet de hele kamer, hoef je maar twee kussen te geven en als je iets uitdeelt of geeft hoef je niets te zeggen zoals onze 'alsjeblieft'.

Na maandagavond zijn we weer helemaal enthousiast en zetten we op dinsdag direct om 6:00u de wekker om een kwartier of half uurtje te studeren voordat de kids wakker worden. Woensdag lukt dat ook nog maar op donderdag versloft het alweer. Dan maar in het weekend en ook dat valt met 3 jonge kinderen niet mee waardoor we steeds balen dat we zo traag vooruitgang boeken.
.
Toch proberen we zo goed en zo kwaad als het gaat de Spaanse taal onder de knie te krijgen:
- De keuken hangt vol met post-its en zodoende  lezen we elke keer als we de la open doen dat cuchillo's de messen zijn.
- Tijdens het tandenpoetsen lees ik op de spiegel alle woorden die bij A tm Z staan en een samenvatting van de laatste les.
- We zetten tijdens het autorijden een cd van de vorige taalcursus aan
- En via Spotify zetten we Spaanse kinderliedjes op.
- Sommige vrienden Appen of mailen weleens stukjes tekst in het Spaans
- De jongens krijgen ook les op vrijdagmiddag van dezelfde Marga en ook ik leer dan ongeveer net zoveel als de jongens.

Het huiswerk van deze week is het onder de knie krijgen van de woorden én het dansje van het liedje Soy una Taza van Grupo encanta.
http://www.youtube.com/watch?v=fTzTFQbdYEQ
Dat wordt dansen! Als het lukt krijgen de jongens een extra sticker. Want als de stickerkaart vol is, gaan we naar het zwembad, één van de beloningen waaruit ze mochten kiezen.

Adios!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten